--
Nunavut is het grootste territorium van Canada. Ondanks dat Nunavut en Northwest Territories gescheiden zijn van elkaar in 1999, is Nunavut met circa 2.000.000 km2 nog steeds een heel groot gebied. Het terratorium is ongeveer even groot is als West-Europa, maar is erg dunbevolkt met minder dan 40.000 inwoners. De meeste inwoners zijn Inuit die Inuktitut spreken. Het gebied bestaat met name uit heel veel eilanden. Je kunt hier onder andere het grootste meer ter wereld vinden en in het noordelijke gedeelte het noorderlicht aanschouwen.
Nunavut grenst aan de provincies Manitoba en Saskatchewan en aan Northwest Territories. In het noorden wordt veel onderzoek verricht naar de historie. Zo zijn er bijvoorbeeld archeologische opgravingen gedaan die aantonen dat hier al rond het jaar 1000 Europeanen zijn geweest. In de winter zijn de dagen er maar kort en kan het er extreem koud worden, met temperaturen ver onder 0. In de zomermaanden ligt de temperatuur meestal tussen de 0 en 10 graden en is het juist weer erg lang licht. Het gehele jaar vereist een bezoek een goede voorbereiding. April is voor dit terratorium de beste reismaand.
Hoofdstad: Iqaluit (te vinden op het Baffineiland)
Grootste stad: Iqaluit
Bevolking: minder dan 40.000 inwoners
Staat bekend om: korte winterdagen en lange zomerdagen, bijzondere (en afgelegen) nationale parken, spotten van wildlife, Inuit als inwoners
Iqaluit is de hoofdstad en tevens grootste stad van het terratorium Nunavut. Je kunt hier komen door het vliegtuig te nemen vanuit bijvoorbeeld Calgary, Ottawa en Yellowknife. Populaire activiteiten in Iqualuit zijn sneeuwscooter rijden, wandelen en geloof het of niet, ook kamperen. Breng een bezoekje aan het Nunatta Sunakkutaangit Museum, waar je bijzondere gebruiksvoorwerpen kunt vinden van de Inuit. Van september tot maart heb je kans op het spotten van het noorderlicht.
Locatie: zuiden van Baffin Island
Cambridge Bay is een echte studentenstad. Daarnaast staan hier diverse historische gebouwen. In de lokale taal heeft Cambridge Bay de vertaling Iqaluktuuttiaq, wat 'good fishing place' betekent. Mensen komen hier graag om te vissen, jagen en wandelen. Tijdens besneeuwde dagen zijn sledehondentochten en sneeuwscooteren erg populair. Ook zijn er een aantal archelogische vindplaatsen te bezichtingen, plus wildlife in overvloed. Ieder jaar kun je hier terecht voor wedstrijden met typische Noord-Canadese activiteiten, waaronder zelfs zeehondenjachten.
Locatie: zuid-oosten van Victoria Island
Mensen die houden van het rijden op een sneeuwscooter, sleeën en het aanschouwen van het noorderlicht reizen graag af naar Rankin Inlet. Eigenlijk alle activiteiten die je kunt ondernemen in Zweeds Lapland in Europa, kun je ook ondernemen in Rankin Inlet. Natuurliefhebbers wandelen in de warmere maanden graag in Iqulugaarjuup Nanunga Territorial Park, dat goede wandelpaden heeft. In de buurt komen zeehonden, walrussen, walvissen poolvossen, vogels en kariboes vol. Rankin Inlet is het handelscentrum van Nunavut.
Locatie: zuid-oosten van het vaste land
Kinngait is een plaats met ruim 1400 inwoners. Je kunt er enkel komen door een vliegtuig te nemen naar Cape Dorset Airport vanuit een andere plek in Nunavut. Voorheen was het de plaats bekend als Cape Dorset, maar in 2019 hebben de inwoners gevraagd om een naamsverandering naar de Inuktitut naam van de Engelstalige naam Cape Dorset.
Locatie: 450 kilometer ten westen van Iqaluit
Er zijn zes nationale parken te vinden in het terratorium Nunavut. We beschrijven hieronder vier nationale parken hiervan, aangezien Tallurutiup Imanga National Marine Conservation Area niet te bezoeken valt en Ukkusiksalik National Park ook niet veel bezocht wordt.
Sirmilik National Park is een bijzonder nationaal park op Bylot Island met mooie bergpieken, gletsjers, rotsformaties, hoodoos en pingo's. Je kunt dit nationale park bezoeken door een sneeuwscooter te nemen vanaf het plaatsje Arctic Bay, ten noorden van het Baffineiland. Het grootste gedeelte van het park bestaat uit water. De letterlijke vertaling van de parknaam vanuit het Inuktitut, ook wel de Inuit taal, is 'place of glaciers'.
Aantal bezoekers per jaar: +/- 500 (in 2018)
Auyuittuq National Park kun je vinden op Baffin Island, het grootste eiland van Canada (12x groter dan Nederland). Je kunt hier gigantische bergtopen, prachtige gletsjers en bijzondere fjorden vinden. De beste reisperiode is vroeg in de zomer. Dan heb je ook de grootste kans op het spotten van poolvossen en ijsberen.
Aantal bezoekers per jaar: +/- 850 (in 2018)
Ook dit nationale park kun je vinden op Baffin Island. Een leuk weetje over Baffin Island is dat meer dan 85 procent bestaat uit ijs en niet smelt. In de zomer (juli en augustus) kun je in dit nationale park terecht voor mooie heldere watervallen, hellende kliffen en enorme gletsjers. Niet veel toeristen bezoeken dit park. Dit heeft niks te maken met hoeveel het park te bieden heeft, maar vooral met de afgelegen locatie.
Aantal bezoekers per jaar: onbekend, voor de echte avonturiers
Het tweede noordelijkste nationale park ter wereld is Quttinirpaaq National Park, te vinden links naast het noordelijke gedeelte van Groenland. Geen verrassing dan ook dat je wat moeite moet doen om hier te komen. Het is een echt poolwoestijn, met maar 50 bezoekers per jaar. Het is een van de grootste natuionale parken van Canada en in de winter wordt het hier door de noordelijke ligging niet warmer dan -45 graden. Quttinirpaaq heeft als definitie 'top of the world' in de taal Inuktitut.
Aantal bezoekers per jaar: +/- 30 (in 2018)
Nunavut heeft niet veel bezienswaardigheden naast de parken. Het is dan ook absoluut geen mega toeristisch terratorium. Vooral bergbeklimmers en avonturiers bezoeken Nunavut.
In de zomermaanden worden in dit gebied op Baffin Island veel walvissen gespot, net als kariboes en ijsberen. De meeste toeristen die dit natuurgebied willen bezoeken verblijven in Clyde River, waar ook veel toeristen komen voor de bergsport.
In Nunavut worden vooral wilde dieren genuttigd zoals kariboes en runderen die hier veel voorkomen. Ook wordt er veel vis gegeten. Het minimumloon in Nunavut is lager dan waar dan ook in Canada. Daarnaast dienen ze veel te importeren en zijn onderhoudskosten hier hoger. Koelkasten moeten hier zelfs warm gehouden worden in plaats van koud, omdat het buiten kouder is dan de gemiddelde koelkasttemperatuur. Houd er daardoor rekening mee dat producten hier duurder zijn in aanschaf dan in de rest van Canada.