--
Veel mensen die een rondreis Amerika boeken, doen dat ofwel met een huurauto ofwel met een camper. Tanken in de VS gaat anders dan je in Nederland of België gewend bent. Hieronder zetten we de belangrijkste dingen even voor je op een rijtje.
Vrijwel alle tankstations hebben de mogelijkheid om selfpay te doen. Dat kan met je debitcard (je reguliere bankpas) of creditcard.
Bij het betalen met een creditcard kunnen sommige tankstations vragen om je zipcode in te voeren. Een Amerikaanse zipcode bestaat uit 5 cijfers. Je Nederlandse postcode werkt dus vaak niet. Bij sommige tankstations werkt het invoeren van 00000 als zipcode. Bij andere tankstations kun je je postcode invoeren, waarbij je het nummer invoert dat correspondeert met de letter op het toetsenbordje.
Werkt dat allemaal niet? Dan kun je altijd binnen betalen. Dat kan contant, met pin of met creditcard. Betaal je contant? Dan geef je vooraf aan voor hoeveel $ je wilt tanken en bij welke pomp je staat. De kassamedewerker zorgt dan dat je voor maximaal dat bedrag kunt tanken.
Tank je voor minder dan je hebt doorgegeven? Dan kun je dit bedrag gewoon terugvragen. Houd er rekening mee dat sommige tankstations aparte prijzen berekenen voor cash of creditcard-betalingen, waarbij cash goedkoper is.
In de Verenigde Staten wordt gerekend met gallons. Een gallon is net ietsje minder dan vier liter. De meeste huurauto's hebben een tank van ongeveer 60 liter of 15 gallons. in een camper tank je direct een stuk meer.
Ook in de VS zijn brandstofprijzen enorm gestegen. Waar je eerst voor soms 2,25$ per gallon kon tanken, betaal je nu, afhankelijk van de staat waarin je bent en de dagkoers, tussen de 4 en 7$ per gallon. Fors duurder dus!
Over het algemeen krijg je drie keuzemogelijkheden. Met je huurauto of camper kies je normaliter gewoon voor de laagste graad. In de praktijk maakt het in kilometers die je aflegt namelijk weinig uit.
Tips voor het tanken:
1. Gebruik het palletje. Bij het tankpistool zit een palletje. In Nederland kun je deze niet gebruiken, maar in de VS wel. Terwijl je aan het tanken bent kun je dus ondertussen rustig even de winkel in of je ramen schoonmaken.
2. Het loont om even goed te kijken waar je tankt. Op moeilijk bereikbare plekken is tanken per definitie duurder.
3. Houd er rekening mee dat je soms 100 kilometer geen tankstation tegenkomt, zeker als je door rustige gebieden reist. Zorg dus altijd dat je tijdig tankt en wacht niet teveel af.
Hierboven zie je de knop waarmee je automatisch kunt tanken. Zo hoef je er niet elk moment bij te blijven staan.
Een goedbewaard geheim is dat je bij elke auto kunt zien aan welke kant je tankdop zit. Als je naar het dashboard van je auto kijkt, zie je een klein pijltje staan naast het tankicoontje. Dat pijltje laat zien aan welke kant je tank zit. Omdat de auto's in de Verenigde Staten een stuk groter zijn vaak, is het handig om aan de juiste zijde te tanken. Scheelt weer gestuntel!
Er zijn een aantal verkeersregels in de VS die echt afwijken van wat wij in Nederland gewend zijn. Het is belangrijk dat je daarvan op de hoogte bent. We hebben daar een uitgebreid artikel over geschreven, maar de drie belangrijkste herhalen we hieronder nog even:
1. Stoppen bij een STOP-bord. De bedoeling is dat je om de beurt gaat. Wie het eerst aankomt mag het eerst weer rijden. Zelfs als er helemaal geen verkeer aankomt en je als Nederlander normaal anticiperend door zou rijden, is dat in de VS niet de bedoeling en wordt daar ook veel op gecontroleerd door de politie.
2. Verkeerslichten hangen aan de overzijde van het kruispunt. Let dus goed op waar de stopstreep staat. Zo voorkom je dat je opeens midden op een kruispunt stil staat ;-)
3. Rechtsafslaan bij rood is toegestaan, meestal. Als het niet toegestaan is om af te slaan bij rood, staat dat expliciet aangegeven. In alle andere situaties mag je bij rood rechtsaf slaan. Let wel goed op aankomend verkeer.
Veel reizigers die met een huurauto door Amerika reizen, leggen veel kilometers af. Dat betekent dat je soms pech kunt hebben en bijvoorbeeld een lekke band, een sterretje in je ruit of een lampje hebt dat gaat branden. Ons advies daarbij is om naar een vestiging van je autoverhuurbedrijf te rijden. Daar kun je in bijna alle gevallen de auto vervolgens gratis omwisselen. Dit werkt zo bij alle grote aanbieders. Elke aanbieder zit wel in grotere steden of regionale vliegvelden.
En laatste tip van Eager:
Download OFFLINE google maps! Ideaal, want dan kun je zonder dat je data gebruikt gewoon navigeren. Vaak kun je ook een navigatie bijhuren, maar die kosten al snel enkele honderden dollar extra, terwijl het via Google Maps gratis is. Daarnaast hebben veel auto's apple carplay die automatisch verbindt met je auto als je een kabeltje erin doet.
terug naar blogs